Vapaaehtoistyö Iranissa

Iraniin? Joo, ei kiitos.

Iran ei luultavasti ole ensimmäinen kohde joka tulee ulkomaille lähtöä suunnittelevan mieleen. Tästä hyvin tietoisena päätin kuitenkin suunnata AIESEC-vaihtoon Tehraniin kuudeksi viikoksi, tavoitteena kokea jotain uutta ja erilaista, kärsiä kunnon kulttuurishokki ja murtaa sekä omat että kotijoukkojen ennakkoluulot. Luin toki etukäteen kuinka Iranin turismi on tasaisessa kasvussa, kuinka ihmiset ovat valtavan ystävällisiä, ja matkailija on taatusti turvassa kun vaan muistaa noudattaa paikallisia pukeutumis- ja käyttäytymissääntöjä.

Tästä huolimatta (vaikka itsepäisenä harvalle tätä myönsin) olin hieman hermostunut kun koneeni laskeutui Tehraniin ja oli aika vetää huivi hiusten peitoksi ja astua uuteen maahan. Median luoma yhteenniputettu kuva sotaisasta ja epävakaasta Lähi-idästä kummitteli takaraivossa.

Kuukauden nyt Iranissa oleskelleena ja jotain maasta ja kulttuurista oppineena (ja sen odotetun kulttuurishokin kärsineenä) voin vahvistaa kolme asiaa.

1. Vieraanvaraisuus

Perhe on iranilasten elämän keskiössä, ja vieraana olet kuin perheen kunniajäsen. Olen majoittunut projektin aikana monessa eri perheessä ja tuntenut itseäni taukoamatta tervetulleeksi. Vieraan viihtyminen ja hyvinvointi on isännöijälle kunnia-asia. Ulkomaalaisena olet kuin jokaisen iranilaisen vieras, ja satunnainen ystävällisyys ilahduttaa ja yllättää arjessa usein. Itse olen ottanut opikseni ja vannonut kohtelevani seuraavia vieraitani Iranin tapaan!

2. Monimuotoisuus

Suurin osa iranilaisista on farsia puhuvia persialaisia. Vähemmistöinä ovat mm. arabit ja kurdit. Joka provinssista löytyy omat perinteiset vaatteet, ruoat ja murteet. Maisemat vaihtelevat lumihuippuisista vuorista, karusta erämaasta ja merenrannoista aavikkoon ja urbaaniin rakennussokkeloon. Kaikkea en kuuden viikon aikana todellakaan ehdi nähdä ja kokea, joten seuraava vierailu on jo suunnittelun alla. Majapaikkoja seuraavallekin kerralle on varalla jo useita, tietenkin.

3. Erilaisuus

Itse asiassa paikallisille jutellessa yhteistä löytyy yllättävänkin paljon: nuoriso katsoo samoja tv-sarjoja kuin mekin, ja päiväkotilasten reppuja koristavat Angry Birds and Frozen. Moni asia Iranissa on kuitenkin suomalaiselle uusi, outo tai jopa vaivaannuttava. Oli kyse sitten (yllättävän mukavasta) tavasta ruokailla lattialla istuen, tai islamilaisen tasavallan paikoin tiukoistakin sukupuoliin liittyvistä säännöistä, ihmettelyn aiheet ovat lukuisat. Erilaisuudesta saa eniten irti kun ihmettelee ääneen, eli kysyy paikallisilta miksi ja miten ja mitä. Olen laittanut paljon tietoista aikaa ja energiaa ymmärtämiseen. Olen yrittänyt ymmärtää paikallisia tapoja ja ajatuksia, ja samalla jakanut omaa maailmankuvaani. Kaikkea en ole toistaiseksi ymmärtänyt, mutta kuukausi on lyhyt aika ja prosessi jatkuu varmasti vielä kotonakin.

Näiden kolmen asian lisäksi Iran on maistuvaa ja täyttävää ruokaa, loputtomia tarjoiltuja teekupillisia, värien ja kuvioiden voittokulkua, suurkaupunkien ja basaarien ihmisvilinää ja maaseudun idyllisyyttä, vihreänä, punaisena ja valkoisena hulmuavia lippurivejä ja monituhatvuotisen, monivaiheisen historiansa muovaamana loputtoman kiehtova. Ja joko mainitsin että Iranissa rakastetaan vieraita?

Turvallisuutensa puolesta ei muuten ole tarvinnut pelätä kertaakaan. Paitsi liikenteessä, mutta siihenkin tottuu, ja tietä ylittäessä paikallinen ystävä ottaa aina käsivarresta kiinni ja opastaa kaahailevien autojen halki.

Iran ei ole se  kaikista helpoin maa matkustaa, mutta ei se taatusti myöskään ole yhtään niin hankala kuin olettaisi. AIESEC-projekti erinomainen tapa päästä tutustumaan maahan: Valmiin verkoston turvin pääset osaksi aitojen perheiden arkea, haastat itseäsi projektin muodossa, ja tapaat monia erilaisia ihmisiä, joiden erilaisten näkökulmien kautta saat rakentaa oman käsityksesi Iranista.

Minun käsitykseni mukaan Iran on hieno ja oleellinen matkakohde. Jos et usko niin tule katsomaan itse.

Bloggaaja: Eeva

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *