Ulkomaille

Valmistautuminen lähtöön

En ollut kovin todennäköinen ulkomaille muuttajia. On ihmisiä, jotka jo nuorena tietävät haluavansa matkustella ja asua eri puolilla maailmaa. Minä en ollut yksi heistä, viihdyin kotikaupungissani ja vaikka maailma olikin minusta kiehtova, en uskonut muuttavani ulkomaille ainakaan lähiaikoina.

Kun en päässyt unelmieni opiskelupaikkaan Suomessa, päätin kuitenkin hakea ulkomaille opiskelemaan kyseistä alaa.

Oikeastaan harkitsin ulkomaille hakemista heti lukion jälkeen, mutta ajatus pelotti sen verran, että vasta kaksi kevättä myöhemmin uskalsin oikeasti lähettää hakemukseni Via yliopistoon Tanskaan.

Ajatuksenani oli, että katsotaan miten käy ja päätän sitten lähdenkö. Alkukesästä sain tietää, että olin saanut opiskelupaikan, mutta en silloinkaan tehnyt varsinaista päästöstä lähtemisestä. Kuukausi myöhemmin olin kuitenkin allekirjoittanut vuokrasopimuksen. Kuinka valmistautua lähtöön, joka tavallaan tulee aivan yhtäkkiä vastaan, mutta tavallaan on pitkän harkinnan tulos?

Ota selvää kohteestasi

Jo ennen hakemista yliopistooni otin selvää opintojen sisällöstä, kaupungista ja luin muiden kyseissä koulussa opiskelevien blogeja. Muiden kokemuksista lukeminen auttaa siinäkin, että saa tietää millaisia ongelma saattaa kohdata ja voi olla valmistautunut niihin.

Tutki kulttuuria ja opettele kieltä

Luin sattumalta lähtöäni edeltävänä syksynä pohjoismaista kulttuuria käsittelevän kirjan, joten olin hyvin valmistautunut Suomen ja Tanskan (pieniin) kulttuurieroihin. Varsinaista kulttuurishokkia en missään kohtaa kokenut. Kulttuuriin perehtyminen ennen lähtöä kannattaa varmasti varsinkin, jos on lähdössä kauemmas.

Paikallista kieltä ei tarvitse osata sujuvasti ennen lähtöä, mutta joitakin perusfraaseja kannatta opetella. Itse latasin kännykkäsovelluksen, jolla pystyi tekemään lyhyitä harjoituksia, ja se todellakin auttoi saamaan käsityksen kielestä.

Selvitä käytännön asiat

Muutto on aina enemmän tai vähemmän stressaava joten mieltä helpottaa huomattavasti tieto siitä, että tiedät mitä olet tekemässä. Kannattaakin ottaa selvää käytännön asioista kuten paikallisen puhelinliittymän hankkimisesta, muuttoilmoituksesta ja tarvitaanko rekisteröintiä jne. Itse tein listan kaikista näistä asioista mitä minun piti tehdä. Lisäksi tein myös listan kaikesta mitä haluan pakata mukaan, ja toisen kaikesta mitä minun pitää paikan päällä hankkia. Alun muuttokaaos helpotti rasti rastilta listoillani.

Muista läheiset

Lähtemisessä vaikeinta on ehkä ystävien ja perheen hyvästeleminen. Itseäni helpotti kuitenkin ajatus siitä, että palaan muutaman kuukauden jälkeen vierailemaan. Minua pelotti myös ajatus ystävien menettämisestä, mutta tajusin, että välillä yhteys vanhoihin kavereihin katoaa vaikka asuisi samassa maassakin. Vanhat kaverit tuskin katoavat minnekään, vaikka olisinkin pari vuotta ulkomailla. Lisäksi välimatka on opettanut minua arvostamaan ystävyyssuhteita yhä enemmän. Tulee todella kiitollinen ja onnekas olo kun ihmiset oikeasti välittävät, ja voi olla heidän kanssaan aivan kuten oltaisiin nähty eilen.

Ennen lähtöä vietinkin mahdollisimman paljon aikaa läheisteni kanssa ja muuttoa edeltävät viikot muistuvatkin mieleen mukavina yhdessä vietettyinä hetkinä.

Muistuta itseäsi lähtemisen syistä

Kun läheisten hyvästeleminen tai loputtoman paperi- ja hakemusviidakon selvittäminen saa sinua epäilemään päätöstäsi. Kannatta muistaa miksi on lähtemässä. Sinulla on aivan varmasti mahtavia seikkailuja edessäsi. Ennen muuttoani epäilin päätöstäni muutamaan otteeseen. Lähdin sillä ajatuksella, että jos en viihdy palaan. Arvelin, että ellen jouluun mennessä halua muuttaa takaisin, tulen viemään koulutukseni loppuun. Oikeastaan osasin jo parin viikon jälkeen arvata, että tulen jäämään. En ole kertakaan katunut päätöstäni.

Muista nauttia

Monen vuoden ajan en oikein pitänyt muutoksesta. Muutto Tanskaan oli minulle kuitenkin hyppy tuntemattomaan. Näin jälkeenpäin ajateltuna tunne ennen lähtöä oli melko mahtava! En yhtään tiennyt mitä minua odotti. en tiennyt miltä kaupunkini näyttäisi, en tiennyt millaisiin ihmisiin tutustuisin, en tiennyt miltä arkeni näyttäsi, enkä tiennyt miten minä suhtaituisin kaikkeen uuteen.  Oli vapauttavaa tietää mihin olin menossa, mutta en tiennyt yhtään mitä seikkaluja se toisi eteeni.

Muista siis nauttia ainutlaatuisesta ajasta myös ennen lähtöä; vapauden ja uuden tuntemattoman seikkailun odotuksesta!

 Bloggaaja: Stina Henriksson 21 v. Muotisuunnittelun opiskelija, Via Univesity college & markkinointivastaava Trendhim.fi, Tanska

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *