Ekoturismi

Vaihtoehtona ekoturismi

Ekomatkailu tai ekoturismi on yksi nopeimmin kasvava matkustustrendi, joka työllistää jo miljoonia ihmisiä maapallon ympäri ja jonka ennustetaan kasvavan 1,6 miljardiin matkailijaan vuoteen 2020 mennessä. Ekoturismi tarkoittaa vastuullista ja kestävää kehitystä tukevaa matkailua useimmiten kehitysmaissa. Ekoturismin takana piilee massaturismin haitat ja matkailijoiden halu edesauttaa vastuullista toimintaa turisteille. Monesti ekoturismiin liittyy jonkinlainen vapaaehtoistyö tai kehitysyhteistyö ulkomailla, mutta ekoturismia voi myös harrastaa valitsemalla vastuullisia matkustusvaihtoehtoja.

Miten ekoturismi toimii?

Ekoturismia on monta eri tapaa toteuttaa. Tärkein osa ekomatkailua on kuitenkin kasvihuonepäästöjen minimointi. Tämä tarkoittaa lentokoneiden välttämistä aina kun mahdollista ja joukkoliikenteen suosimista paikan päällä. Suosituimmat ekoturismin kohteet ovat kuitenkin aika kaukana esimerkiksi Afrikassa ja Aasiassa, mutta ekoturismia voi myös harrastaa lähempänä kotia. Suomessa ollaan kehittämässä erityisesti Itä- ja Vienanmeren ekomatkailukohteita.

Toinen oleellinen ekomatkailun arvo on paikallisen kulttuurin säilyttäminen ja kunnioittaminen. Käytännössä tämä tarkoittaa paikallisen talouden tukemista ostamalla paikallisilta käsityöläisiltä massatuottajien sijaan tai suosimalla ruokaa paikallisista ravintoloista tai katuruokakojuista monikansallisten ketjuravintoloiden sijasta. Tämä myös tarkoittaa paikallisen kulttuurin kunnoittamista ja esimerkiksi sitä, ettei roskaa paikallista pyhää muistomerkkiä.

Miksi ekoturismi?

Ekoturismilla on tietysti monia positiivisia vaikutuksia ympäristöön (kasvihuonepäästöjen vähentäminen) ja yhteisöihin (kehitysyhteistyö), mutta sillä voi myös olla suuri vaikutus matkailijaan. Ekomatkailu on hyvä tapa avartaa omaa maailmankuvaa ja samalla panostaa omaan ympäristökasvatukseen oppimalla enemmän maapallomme luonnosta ja luonnonkappaleiden diversiteetistä, etenkin matkustaessa lähellä luontoa.

Ekoturismia on myös hyvä tapa matkustaa ja kokea uusia kulttuureita ilman, että tuhlaa kaikki säästönsä. Monesti hostellit tarjoavat mahdollisuuden työskennellä parina päivänä viikossa ja saada vastalahjaksi ilmaisen majoituksen. Monet maatilat tarjoavat myös samanlaisia paketteja, jolloin matkustellessa voi saada aidon kosketuksen luontoon. Vapaaehtoistyö ulkomailla on myös hieno tapa antaa takaisin paikalliseen yhteisöön ja samalla kokea uuden kulttuurin.

Bloggaaja: Camilla

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *