välivuosi

Mitä tehdä välivuotena?

Välivuosi ennen yliopistoon lähtemistä tai opintojen aikana on yhä kasvava trendi niin Suomessa kuin maailmallakin. Jopa Yhdysvaltojen entisen presidentin tytär Malia Obama pitää välivuoden ennen Harvardiin lähtemistä! Välivuoden takana on halu hengähtää kirjotusten ja päättökokeiden ja korkeakoulujen päättökokeiden välissä, mutta myös halu löytää itsensä ja seikkailla enne koulun penkkiin palaamista. Kysymys kuitenkin kuuluu: mitä pitäisi tehdä välivuotena?

Välivuosia on yhtä monta kuin välivuoden pitäjää ja jokaisella on erilaiset tavoitteet välivuodelle. Eräät lähtevät töihin koko vuodeksi ja säästävät rahaa joko pankkiin tai reissuun, toiset lukevat koko vuoden pääsykokeisiin ja toiset lähtevät mahdollisimman kauas kotoa vapaaehtoistöihin tai au pairiksi. Kaikkia näitä yhdistää kuitenkin halu tehdä asioita, joita yleensä lykkää. Tässä neljä asiaa, joita kannattaa tehdä välivuotena, sillä jos ei sillon, niin niitä ei tule tehtyä koskaan!

Löydä itsesi

Välivuosi on oiva aika itsetutkiskelulle. Avarra maailmankuvaasi matkustamalla, lukemalla, keskustelemalla ja kuuntelemalla ja samalla kehität itseäsi ja löydät arvosi ja intohimosi. Löytämällä kiinnostuksesi kohteet ja aidot intohimosi, voit myös saada uusia ideoita tulevaisuuden polustasi. Pidä kuitenkin mielessä se, että itsensä tunteminen on koko elämän pituinen tutkimusretki, joka ei lopu koskaan.

Opi uusi taito

Oletko aina halunnut perehtyä Photoshopin tai koodaamisen maailmaan? Oletko aina haaveillut uuden soittimen, kuten pianon tai kitaran, aloittamisesta? Nyt on aika osallistua työväenopiston tai avoimen yliopiston kurssille. Netistä löytyy myös tuhansia MOOC (Massive Online Open Course) -kursseja tuhansista eri yliopistoista ympäri maailmaa, joihin voi osallistua ilmaiseksi. Uusi taito kannattaa myös mainita ansioluettelossa auttaakseen työllistymismahdollisuuksia.

Auta muita

Kun ihmisiltä kysytään, mitä he haluaisivat tehdä enemmän, jos heillä olisi aikaa, niin useat sanovat haluavansa antaa enemmän aikaa muiden auttamiselle. Välivuotena tämä on mahdollista! Vapaaehtoistyöllä on monta kasvoa; voit osallistua paikalliseen läksykerhoon, vierailla viikonloppuisin vanhustenkodissa tai sairaalassa, auttaa nenäpäivillä tai ruokakeräyksillä tai lähteä ulkomaille osallistumaan kehitysapuun.

Kohenna kielitaitoa

Kielitaito on tämänpäiväisessä globaalissa maailmassa yhä arvostetumpi taito työelämässä. Välivuosi on hyvä aika kohentaa kielitaitoa matkustamalla tai lähtemällä työharjoitteluun tai vapaaehtoiseksi ulkomaille. Paras tapa oppia uusi kieli on upottautumalla täydellisesti uuteen kulttuuriin, jolloin pakottaa itsensä käyttämään uutta kieltä.

Bloggaaja: Camilla

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *