vapaaehtoistyö indonesiassa

Mietteet ennen Indonesiaan lähtöä

Olen Minni, ja sain juuri fuksivuoteni päätökseen Oulun yliopistossa. Viime syksystä lähtien olen lisäksi ollut aktiivisena jäsenenä AIESEC-järjestössä, ja kun minulle tarjoutui tänä kesänä tilaisuus lähteä vapaaehtoistyöprojektiin juurikin samaisen organisaation kautta, päätin ottaa rohkean askeleen ja hakea.

Hakuprosessi itsessään oli erittäin yksinkertainen – lähetin hakemuksia useisiin eri kohdemaihin ja sieltä minuun otettiin nopeasti yhteyttä ja tarvittavat haastattelut saatiin järjestettyä. Vaikka monet hakemistani projekteista olivatkin mielenkiintoisia, yksi niistä kuitenkin vei voiton. Omassa projektissani Indonesian Makassar-kaupungin ympäristössä tulemme pääpiirteissään jo valmiiksi kulttuurisesti rikkaan tiimimme kesken vierailemaan ja työskentelemään neljän eri Etelä-Sulawesin saaren paikallisen heimon kanssa, ja tavoitteenamme on paikallisten omistamien, pienten ja keskisuurten yritysten taloudellista potentiaalia arvioimalla luoda yhteistyössä heidän kanssaan juuri heille sopiva liiketoimintasuunnitelma.

Itse projektihan on vasta edessäpäin, mutta lähtö on melkein nurkan takana. Tuntemukset ennen reissuun lähtöä ovat ristiriitaiset – toisaalta voin huomata olevani eniten täpinöissäni mitä varmaankin koskaan olen ennen ulkomaan matkaa ollut, mutta koska kyseessä ei tällä kertaa ole ihan tavallinen turistireissu, olen toisaalta myös hieman kauhuissani. Jo haastattelussa odotukset asetettiin minulle realistisiksi – minulta tiedusteltiin, tulenko olemaan sinut sen kanssa, ettei paikalliseen infrastruktuuriin kuulu juokseva vesi, ja että suihkut tulee ottaa ”ämpäritekniikalla”. Tietysti ensi alkuun minussa eurooppalaisena näinkin itsestään selvältä tuntuva asia herätti huolestuneisuuden – tulenko tottumaan paikallisiin käytänteisiin ja olenko valmis luopumaan etuoikeutetun asemastani kuudeksi viikoksi? Kuitenkin myöhemmin asiaa pohdittuani ja kaikenlaiset kauhuskenaariot läpikäytyäni päädyin ajatukseen, että juurikin tämä yhtenä osana tulee varmastikin tekemään omasta kokemuksestani ikimuistoisen ja tulee takuulla avartamaan omia käsityksiäni muun muassa siitä, miten muualla maailmassa päivittäin eletään.

Päällimmäisenä ajatuksena mielessäni on kaikesta huolimatta äärimmäinen innostuneisuus. Rakastan matkustamista yli kaiken yhdeksi osaksi sen maailmankatsomusta avartavan luonteen takia, ja nautin siitä, kun pääsen ihastelemaan kuvankauniita paikkoja, joissa en ole aikaisemmin käynyt. Minulla on kuitenkin tunne siitä, että tästä kokemuksesta on tulossa radikaalisti erilainen kuin aikaisemmista matkoistani – ei yksinomaan sen aavistuksen takia, että tästä on tulossa tähän saakka elämäni luultavasti suurin seikkailu, vaan myös sen antaman konkreettisen panoksen myötä tehdä tästä maailmasta pikkuhiljaa parempi paikka.

Löydä oma projektisi Indonesiasta täältä.

Bloggaaja: Minni

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *