Markkinointia Romaniassa

Olen Joonas, toisen vuoden kauppakorkeakoulun opiskelija Oulun Kauppakorkeakoulusta. Olin kesällä 2016 Romaniassa, Iasissa Moldovan rajalla, kahdeksan viikkoa työskentelemässä neljän työntekijän kääntämiseen erikoistuneessa startup-yrityksessä.

Vastuualueenani oli markkinointi Suomessa ja Ruotsissa, pohjoismaisten kääntäjien rekrytointi ja haastattelu sekä asiakkailta saatujen käännösprojektien johtaminen. Käännösprojektien johtaminen oli pääasiassa projektin sujuvuuden varmistus eli asiakkaan ja kääntäjän välisen kommunikoinnin koordinoiminen. Työhöni kuului yksin ja tiimissä työskentely, koska olin ainoana vastuussa Suomen ja Ruotsin markkinoista, sain käyttää omaa luovuutta minulle annettujen ohjeiden raameissa. Suunnitellessamme seuraavaa neljännestä ja markkinointistrategiaa toimimme tiimissä. Koska kollegani olivat romanialaisia, saksalaista harjoittelijaa lukuun ottamatta, opin minkälainen työskentelykulttuuri muissa maissa on ja miten pystyn käyttämään omia vahvuuksiani parhaiten kansainvälisessä tiimissä.

Samaan aikaan meidän projektimme kanssa, oli toinen projekti Iasissa, missä vapaaehtoiset opettivat lapsille kansainvälisyysoppia ja englantia. Heitä oli noin 30 ja tutustuimme heihin erittäin hyvin niinä kuutena viikkona, jotka vietimme yhdessä. Kansalaisuuksia oli joka puolelta maailmaa, esimerkiksi Egypti, Algeria, Pakistan, Kreikka, Portugali, Kiina, Azerbajan, Indonesia ja Meksiko. Koska lähdin harjoitteluun AIESEC:n kautta, järjesti kyseinen järjestö meille vapaaehtoisille erilaisia tapahtumia, kuten patikointia paikalliselle luostarille ja grillipäiviä järven rannalla. Vietimme paljon aikaa myös kollegoidemme kanssa vapaa-ajalla. Kävimme ulkona syömässä ja erilaisissa tapahtumissa ja minifestivaaleilla. Yksi mielenkiintoisimmista asioista mitä teimme Iasissa, oli vierailu esimieheni kanssa hänen vaimonsa isovanhempien luona lounaalla. Isovanhemmat olivat erittäin ilahtuneita ja uteliaita kun saivat eksoottista seuraa. Ruokaa ja kysymyksiä oli loputtomasti.

Mitä Romaniasta jäi mieleen maana, oli sen huomattavasti pidempi historia kuin Suomella ja miten paikalliset olivat ylpeitä omasta perimästään ja historiastaan. Paikallisilla oli tapoja, jotka aluksi tuntuivat oudolta, mutta joihin myöhemmin totuin ja joista opin pitämään. Esimerkiksi ruoan jakaminen lounaalla oli normaalia romanialaisessa kulttuurissa ja vierasta suomalaiselle, joka on tottunut tuomaan aina oman ruokansa työpaikalle. Romanialainen kulttuuri suosii tuoretta ruokaa enemmän kuin suomalainen. Joka aamu oli asuntomme lähellä olevalla torilla myynnissä paikallisia tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, erityisesti vesimelonit olivat hyviä. Leipä ostettiin leipomosta ja teurastajakin löytyi samasta korttelista.

Kaiken kaikkiaan sain harjoittelussa käytännön kokemusta omasta alastani, mahdollisuuden soveltaa yliopistolla oppimiani asioita ja kehittää yrittäjämäistä ajattelutapaa. Minut yllätti saamani vastuun määrä ja kaikki ne erilaiset toiminta-alat (henkilöstö- ja projektijohtaminen, markkinointi), joita sain tehdä. Hienointa omassa kokemuksessani olivat sen aikaansaaneet ihmiset eli kollegani, projektin mahdollistaneet AIESEClaiset ja samaan aikaan eri projektissa olleet muut vapaaehtoiset. En kadu hetkeäkään, että päätin lähteä täysin vieraaseen maahan kahdeksi kuukaudeksi ja ottaa sen hypyn tuntemattomaan.

Bloggaaja: Joonas

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *