Lähtisitkö uudelleen Kirgisiaan?

Opitko jotain uutta omasta kulttuuristasi?

  • Ollessani Kirgisiassa huomasin kuinka arvokasta on, että on ilmainen koulutus. Suomessa on lisäksi paljon etuja opiskelijoille, sekä maksetaan myös opintotukea. Esille tuli paljon keskusteluja yliopistoista, ja siitä, kuinka paljon joudun maksamaan Suomessa opiskelusta. Kirgisiassa arvostus vanhempia ihmisiä kohtaan näkyy vahvasti arkielämässä. Esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa nuoremmat henkilöt usein (ellei jopa aina) antoivat oman paikkansa vanhempien ihmisten istuttavaksi. Lisäksi Kirgisiassa oli todella hygieenistä ja siistiä, ja käsiä pestiin paljon.

Oliko sinulla jotain ennakkokäsityksiä, jotka myöhemmin osoittautuivat vääriksi?

  • Ennen Kirgisiaan saapumista minulla ei ollut mitään olettamuksia, tai harmaintakaan hajua että minkälainen paikka se tulee olemaan. Ainoastaan tiesin, että ihmiset ovat suurimmaksi osaksi Aasialaisen näköisiä.Yllätyksenä huomasin, kuinka paljon Kirgisiassa käytetään karvahattuja.

Huomasitko jotakin eroa siinä, että jos matkustaa AIESEC projektin kautta, tai jos lähtee tavalliselle lomamatkalle?

  • AIESECin kautta tuli tutustuttua paljon paikallisiin ihmisiin jo ensimmäisen viikon aikana. Heidän kauttaan tutustuu vielä useampiin ihmisiin, ja pian kaduilla törmäsi jo tuttuihin kasvoihin. Vaikka Bishkek on miljoonakaupunki, ei talvisäällä ulkona ollut paljoa ihmisiä liikkeellä. Erona oli myös se, että projektin kautta ei tarvitse huolehtia niin paljon omasta kielitaidosta, sillä AIESECin jäsenet auttoivat todella paljon sopeutumisessa.

Mikä oli suurin haaste, jonka kohtasit?

  • Minulla on huono suuntavaisto, ja olen tottunut pyöräilemään kotona Oulussa joka paikkaan. Paikallisen julkisen liikenteen käyttöön tottuminen vei aikansa. Onneksi oli mahdollisuus käyttää helppoa sovellusta, jonka avulla näki kaikki reitit.

Oliko henkilökohtaisen tilan merkityksessä eroavaisuuksia, ja kuinka suhtauduit niihin henkisellä tasolla?

  • Kirgisiassa ihmiset liikkuu todella läheltä ja lentoasemallakin saattaa törmäillä ohittaessaan. Herätti itsessä vähän kummastuneita ajatuksia, kun palasi takaisin Suomeen. Joskus mietitytti että haiseekohan tai onko itsessä jotain vikaa kun ihmiset kulkee niin etäältä.

Millaista oli työskennellä jonkun muun kuin itsensä hyväksi?

  • Antoi paljon motivaatiota kun näki kuinka lapset, joiden parissa työskenteli, kehittyivät. Hienointa oli kun saapuessani projektiin lapset juoksivat iloisesti luokseni huutaen “Rooosaaa!!” Oli myös hauska huomata, kuinka jännittävää lapsille oli nähdä joku ulkomaalainen. Motivaatiota lisäsi myös se, että kaikki mitä tekee, vaikuttaa oppilaisiin ja jos sen tekee hyvin niin voi motivoida myös muita.

Millaista oli paikallinen vieraanvaraisuus ja sosiaalisuus?

  • Perheet olivat todella vieraanvaraisia, ja ottivat heti vastaan kuin omana perheenjäsenenään. Iltaisin jos meni myöhään,  host-äitini oli hereillä odottamassa, että pääsen varmasti turvallisesti kotiin. Alkuun vei hieman aikaa löytää yhteinen rytmi kommunikoida, mutta pian välillemme muodostui kahden välinen luottamus, että uskalsi sanoa suoraan jos ei aivan ymmärtäny mitä toinen sanoi. Sitten naureskeltiin yhdessä jos ymmärrettiin jotain väärin. Oli hienoa, että pystyi kohentamaan myös jonkun muun englannin taitoja. Host-isä ei ymmärtänyt englantia yhtään, mutta hänen kanssaan kommunikointi sujui näppärästi Google-kääntäjän avulla. Myös perheen nuoremmat lapset innostuivat harjoittelemaan englannin taitojaan.

Lähtisitkö uudelleen Kirgisiaan?

  • Kesällä paikka on varmaankin monta kertaa kauniimpi, ja olisi kiinnostavaa nähdä paikallisia juhlia.Niissä voi nähdä esimerkiksi perinteisiä viihde-esityksiä, jotka voivat olla vaikka taistelua vuohen ruhoilla. Lisäksi siellä on nyt niin paljon tuttuja ja kavereita, joita olisi kiva mennä katsomaan uudelleen.

Oletko 18 -30 vuotias ja tahdot kokea jotakin samanlaista kuin Roosa?

Löydä omat mahdollisuutesi osoitteessa: aiesec.org

Blogger: Tinja

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *