Vapaaehtoistyö Georgiassa

Georgiassa sukupuolitasa-arvon hyväksi

Lähdin viime kesänä vapaaehtoistyöhön Georgiaan AIESECin kautta. Ennen tätä matkaa en ollut koskaan ennen tehnyt vapaaehtoistyötä enkä tiennyt Georgiasta juuri mitään, joten edessäni oli uusi haaste ja mahdollisuus oppia uutta niin itsestäni kuin Georgiastakin. Saavuttuani Kutaisin lentokentälle panin heti merkille Georgian lämpimän ja kostean ilmaston sekä ystävälliset ihmiset. Kuuden viikon aikana ehdin saada paljon uusia ystäviä, tutustua georgialaiseen elämänmenoon ja työskennellä sukupuolitasa-arvoa edistävässä projektissa.

Matkani aikana huomasin kuinka paljon kulttuuri vaikuttaa siihen miten ihmiset käsittelevät asioita. Jopa meidän vapaaehtoisten kesken mielipiteet jakautuivat paljon kulttuurin mukaan. Esimerkiksi miettiessämme mitä sukupuolitasa-arvo käytännössä tarkoittaa huomasimme että itä-eurooppalaisten, länsieurooppalaisten ja pohjoismaisten vapaaehtoisten määritelmät poikkesivat aika paljonkin toisistaan. Työskennellessäni monikansallisessa työryhmässä opin huomioimaan toisenlaisia näkökulmia, ymmärtämään omaa kulttuurisidonnaista ajatteluani sekä tekemään kompromisseja näiden kahden välillä. Uskon että tälläisestä taidosta tulee olemaan hyötyä varsinkin nyt kun nationalistiset aatteet ovat nousussa.

Vaikka projektimme “Speaking for women rights” ei tavoittanut valtavia massoja, uskon että keskustelut, joita kävimme olivat merkityksellisiä niihin osallistuneille. Itselleni merkityksellisimmät keskustelut olivat ne, joita kävin isäntäperheeni äidin kanssa. Joka ilta keskustelimme maailman menosta, vertailimme kulttuureitamme ja vaikka kommunikointi oli välillä hieman haastavaa, meillä oli aina hauskaa. Olenkin kiitollinen isäntäperheelleni, joka piti minusta huolta koko projektin ajan.

Tottakai matkani oli myös hieman kuoppainen. Olin yllättynyt kun huomasin että paikalliset eivät puhuneet melkein ollenkaan englantia, pikkubussit ajoivat ovet auki, eivätkä liikennesäännöt sijoittuneet korkealle paikallisten prioriteettilistalla. Myös itse projektin totetuttamisessa oli vaikeuksia mutta voin nyt myöhemmin todeta että vastoinkäymiset opettivat minulle oma-aloitteisuutta ja sinnikkyyttä. Jos olet miettinyt vapaaehtoistyön tekemistä niin suosittelen kokeilemaan, koska luultavasti se selkeyttää omia ajatuksiasi siitä, millainen henkilö haluat olla tulevaisuudessa.

Bloggaaja: Sara

Tsekkaa sinäkin avoinna olevat projektit täältä: aiesec.fi/vapaaehtoistyo

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *